بازدیدها: 0
این فایل در قالب پاورپوینت PowerPoint در ۱۵ اسلاید تهیه و تظیم و در آن به اسکلت فلزی پرداخته است.
اسکلت فلزی
اسکلتهایی که در محوطه پروژههای ساختمانی تولید میشوند بخاطر محدودیت در تامین برق مکفی و بکار گیری دستگاههای جوش مدرن با نرخ نفوذ بالا و استاندارد، عدم وجود ابزار صنعتی سنگین، تیمهای مجرب،رنگ آمیزی و زنگ زدایی صحیح و … نه تنها فاقد کیفیت هستند بلکه کاملاً دست و پاگیر و دارای پروسهای زمان بر هستند که بلاشک منجر به ایجاد ترافیک در معبر و تزاحم همسایگان میشود.
روش سنتی ساخت اسکلت در محل از لحاظ اتصال و برپایی نیز علاوه بر موارد ذکر شده هزینه بالایی از بابت جرثقیل دارد. با توجه بهزلزله خیز بودن کشور ما و حوادث ناگواری که در سالهای گذشته خصوصاً دربمصورت گرفت رویکرد و نگرشی جدید به تولید صنعتی و استاندارد سکلتهای ساخ تمانی پدید آمده است، زیرا این نوع ساختمانها با طراحی خاص و اجرا بصورت صنعتی و مدرن، مقاومت شایانی در مقایسه بااسکلتهای سنتی دارند. نکته دیگر اقتصادی و پایینتر بودن هزینه تولید و نصب نسبت به روش سنتی معمول در کل است که در مواقع کمبود عرضه و افزایش قیمت تیرآهن درصدی قابل توجه میگردد.
پروفیلهای آهنی مورد استفاده در اسکلت فلزی
تیر آهن و ناودانی از اصلی ترین اعضای تشکیل دهندهٔ ساختمان فلزی میباشد. در ایران این دو را با ارتفاع سطح مقطع میخوانند، مثلا ارتفاع سطح مقطع تیر۱۶(فاصله بال تا بال)۱۶cm است. تیر آهنها و ناودانیها به نمرات ۸و۱۰و…۳۰رایج در بازار است. طول آنها معمولا ۱۲ متر است. و تیر آهن H برای ستون سازی به کار میرود.
تیر آهنها به نامهای مختلف I,IPE,IPB,H و غیره نام گذاری میشود. در اسکلت فلزی نبشی مورد مصرف زیادی دارد از جمله برای اتصال پل به ستون (نبشی زیر سری و بالا سری)-اتصال ستون به صفحه زیر ستون-اتصال تیرچه به پل-برای بادبند و غیره… نبشی با طول بالهایش خوانده میشود مثلا نبشی۱۰×۱۰ دارای دو بال مساوی به طول ۱۰ cmاست. در سیستم متریک نبشیها با نمرات۲و۵/۲و۵/۳و…۵/۷و۸و…۲۰و۲۵cm در بازار عرضه میشوند. نبشی با دو بال غیر مساوی وجود دارد که در ایران کمتر مصرف میشود.
اتصال صفحه زیر ستون به بولت
با توجه به اینکه بار هر ستون در یک ساختمان ۴ یا ۵ طبقه معمولی ممکن است در حدود۱۰۰الی۱۲۰تن باشد اگر ستون را مستقیما روی بتن قرار دهیم مانند میخی ان را سوراخ کرده و در آن فرو میبرد. برای جلوگیری از این عمل زیر هر ستون صفحه فلزی قرار میدهند. ابعاد و قطر این صفحات به وسیلهٔ مانند نبشیها و صفحههای لچکی و… در آن جای بگیرد (برای ستونهای معمولی۵۰×۵۰cm کافی است) برای آن که ممانهای پای ستون تحمل گردد این صفحه به وسیلهٔ ۴ میلگرد که به آن بولت میگوییم به فونداسیون وصل میگردد. برای ساختمان کوتاه ۲تا۳طبقه اتصال صفحه زیر ستون به بولت با جوش اشکالی ندارد ولی برای ساختمانهای بلندتر حتما باید یه وسیلهٔ پیچ و مهره باشد. بهتر است در وسط صفحهٔ زیر ستون در محل برخورد قطرها سوراخ ریزی حداکثر به قطر ۱۰mm در آن ایجاد کرده تا در هنگام نصب صفحه و بتن ریزی آنقدر بتن را بکوبیم تا شیرهٔ ان از این سوراخ بالا بیاید زیرا در این صورت صفحه بهتر به بتن میچسبد.[۷]
ستون سازی
ستونها اجزایی از ساختمان فلزی هستند که قسمت اعظم نیروهای وارد به آنها فشاری میباشد و اغلب به صورت عمود بر سطح زمین قرار دارد. تیرچههای سقف بار خود را به پلها و پلها به ستونها و بالاخره ستونها به زمین منتقل میکنند. ستونها را میتوان با توجه به شدت بار وارده و محدودیتهای معماری و اقتصادی به صورت ساده از آهن H و یا قوطی مربع و مربع مستطیل انتخاب نموده و یا آنها را به صورت مرکب از ۲و یا چند آهن I یا ۴عدد نبشی و ۲ عدد ناودانی با تسمه یا بدون تسمه ساخت. حداقل آهن I که برای ستون سازی مورد استفاده قرار میگیرد آهن نمره ۱۴ میباشد.[۸]
مزایای ساخت اسکلت پیش ساخته پیچ و مهرهای نسبت به سایر اسکلتهای اجرا شده عبارتند از:
سرعت اجرا اسکلت فلزی
سرعت اجرای سازههای با اتصالات پیچ و مهرهای نسبت به اتصالات جوشی بالاتر و کاملا قابل لمس میباشد و زمان ساخت سازههای پیچ و مهرهای کمتر از سازههای با اتصالات جوشی است و با توجه به مدت زمان بالای اجرای پروژههای کشورمان این نوع از سازهها جهت کاهش زمان ساخت پیشنهاد میگردد.
سرعت نصب اسکلت فلزی
در این گونه از سازهها بدلیل حذف کامل جوشکاری در محل نصب سازه اسکلت فلزی، فقط با جایگذاری قطعات و بستن تعدادی پیچ و مهره محدود میشود که این عامل باعث افزایش چشمگیر سرعت نصب میشود و خطاهای نصب به حداقل خود میرسد.
کیفیت ساخت اسکلت فلزی
کیفیت ساخت سازه اسکلت فلزی با امکانات موجود در کارخانه و طبق نقشههای طراحی شده و تحت نظارت واحد کنترل کیفی قابل مقایسه با سازههای جوشی که در محل نصب سازه ساخته میشوند نمیباشد.
ایمنی و پایداری سازه اسکلت فلزی
چه به لحاظ تئوری و چه به لحاظ عملی ثابت شده است که ساختمانهای پیچ و مهرهای به دلیل کیفیت بهتر پایداری بیشتری در برابر زلزله و نیروهای جانبی دارند.
مقاومت در برابر آتشسوزی اسکلت فلزی
در دماهای بالا معمولا اتصالات پیچ و مهرهای مقاومت بیشتری در برابر حرارت دارند و احتمال تخریب سازه اسکلت فلزی بسیارکمتراز اتصالات جوشی است.
…